Sivil Toplum İnisiyatifi Derneği, sivil toplumun güçlendirilmesi hedefinin yanında Sürüdürlebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesi için Kıbrıs’ta farkındalık ve savunuculuk çalışmaları yapmaktadır. Derneğin SKA ile ilgili çalışmaları, AB tarafından finanse edilen “Birleş, Harekete Geç, Dönüştür” projesi kapsamında yürütülmektedir.
SKA’lar Hakkında:
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar), Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında kabul edilen küresel bir eylem planının parçasıdır. SKA’larin kökeni, 2000 yılında belirlenen ve 2015 yılına kadar geçerli olan Binyıl Kalkınma Amaçlarına (BKA’lar) dayanır. BKA’lar, yoksulluğun azaltılması, eğitimde fırsat eşitliği sağlanması, cinsiyet eşitliği ve çocuk ölümlerinin azaltılması gibi temel insani sorunlara odaklanmıştı; ancak, bu hedeflerin süresi dolarken, dünyanın karşı karşıya olduğu sorunların kapsamı daha geniş ve karmaşık hale geldi. Bu nedenle, 2012 yılında Rio de Janeiro’da düzenlenen BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda (Rio+20), dünya liderleri yeni ve daha kapsayıcı bir hedef setinin oluşturulması gerektiğini kabul etti.
2015 yılında, 193 üye devletin oybirliğiyle kabul ettiği “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi” ile birlikte, 17 ana hedef ve 169 alt hedeften oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğdu. SKA’lar, insanların refahını artırırken gezegenin korunmasını sağlamaya yönelik bir dizi evrensel hedefi içerir.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, sosyal, ekonomik ve çevresel boyutları bir araya getirerek, sürdürülebilir bir dünya inşa etmeyi amaçlar. 17 ana hedefin her biri, bu geniş kapsamlı vizyonu gerçekleştirmeye yönelik belirli bir alanı hedef alır:
Her türlü yoksulluğun sona erdirilmesi
Açlıkla mücadele ve gıda güvenliğinin sağlanması
Her yaşta sağlıklı bir yaşam sağlanması ve refahın desteklenmesi.
Herkes için kapsayıcı ve adil nitelikli eğitim fırsatlarının sağlanması
Kadınlar ve kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması.
Herkes için suya erişim ve sürdürülebilir yönetimin sağlanması.
Herkes için sürdürülebilir ve modern enerjiye erişimin sağlanması.
Herkes için sürdürülebilir ekonomik büyümenin ve insana yakışır işlerin teşvik edilmesi
Dirençli altyapıların inşa edilmesi, sürdürülebilir sanayileşmenin teşvik edilmesi ve yenilikçiliğin desteklenmesi.
Ülkeler içinde ve arasında eşitsizliklerin azaltılması.
Şehirlerin ve insan yerleşimlerinin kapsayıcı, güvenli, dirençli ve sürdürülebilir hale getirilmesi.
Sürdürülebilir tüketim ve üretim kalıplarının sağlanması.
İklim değişikliği ile mücadele için acil eylemler alınması.
Okyanusların, denizlerin ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı.
Karasal ekosistemlerin korunması, sürdürülebilir yönetimi ve biyolojik çeşitliliğin durdurulması
Herkes için barışçıl ve kapsayıcı toplumların teşvik edilmesi, adalete erişimin sağlanması ve hesap verebilir, kapsayıcı kurumların inşa edilmesi.
Hedeflere ulaşmak için küresel ortaklıkların güçlendirilmesi.
SKA’lar, sadece hükümetler için değil, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve bireyler için de küresel bir çağrıdır. Tüm paydaşların birlikte çalışarak, 2030 yılına kadar bu hedefleri gerçekleştirmek için sorumluluk alması gerektiğini vurgular. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, dünyayı daha iyi bir yer haline getirme yolunda atılmış büyük bir adımı temsil eder ve her birimizin bu süreçte oynayacağı önemli bir rol vardır.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar), adil, kapsayıcı ve insan haklarına dayalı bir toplum inşa etme yolunda bu örgütlere rehberlik edebilecek küresel bir çerçeve sunar. Sivil Toplum İnisiyatifi Derneği, bu küresel çerçeveyi Kıbrıs’taki sivil toplum örgtlerinin hak mücadelesinin çerçevesi ve aracı olarak işlevselleştirmeyi hedeflemektedir. SKA’lar, toplumsal cinsiyet eşitliğinden, barış ve adaletin sağlanmasına, eşitsizliklerin azaltılmasından, insan hakları ve demokratik değerlerin korunmasına kadar geniş bir yelpazede sivil topluma stratejik yol gösterici olabilir. Bu hedefler, sivil toplumun Kıbrıs’ın kuzeyinde daha güçlü bir etki yaratması ve yerel ile küresel düzeyde iş birliğini artırarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etmesi için kritik bir öneme sahiptir.
Kaynak: https://sdgs.un.org/goals
Sivil toplum örgütünüzün hangi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamına girdiğini biliyor musunuz? Öğrenmek ister misiniz?
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında siz de STÖ haritamızda yer almak ister misiniz?
This page was funded by the European Union. Its contents ate the sole responsibility of the Civil Society Initiative Association and do not necessarily reflect the views to the European Union.